Mi a coaching?

„…egy utazás a jövőbeni önmagad megtalálására…”

- David Taylor

Mit jelent a coaching?

Ügyfeleim általában a vezetői magány valamilyen aktuális megélése kapcsán szoktak megkeresni.

De mi a különbség a tanácsadás, a terápia és a coaching között? A különbségeket és az átfedéseket a következő ábra szemlélteti:

A business coachingnak az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már több évtizedes hagyománya van, és bár a magyarországi coaching szakmának is van múltja, ezzel a szolgáltatással itthon döntően csak a multi szektor szereplőinek van gyakorlati tapasztalata. A hazai üzleti életben ezért, ha egy beszélgetés során felmerül, hogy pontosan mit is takar ez a tevékenység, gyakran találkozni még félreértésekkel.

Tapasztalatom szerint a fenti ábrán bemutatott társterületeken túl, érdemes a tanácsadás vs. üzlet mentoráció vonatkozásában is mindig tisztázni a különbségeket.

Mivel eddigi több, mint két évtizedes pályafutásom alatt dolgoztam tanácsadó és mentoring cégnél is, nézzük, miben különbözik a business coaching ezektől a területektől.

A tanácsadás a tanácsadó birtokában lévő piackutatási statisztikák, illetve a megbízó által a tanácsadó rendelkezésére bocsátott adatok elemzésén alapul, a mentoráció pedig első sorban (by definiton) az adott mentor magasabb szintű tudásában való hiten, és azon a bizalmon, hogy az ügyfél helyzetére a mentor által megfogalmazott megoldás garantáltan sikerre vezet.

Mindkettő területnek megvan a létjogosultsága, de mindkettő több milliós befektetést jelent, miközben sok esetben az adott cégtulajdonos/menedzser helyezte eleve nem is igényel külsős „megmondó embert”, hanem – egy coach személyében – egy egyenrangú, bizalmas gondolkodó társat.

A coach az ülések során figyel, kívülről szemlél és biztosítja azt a biztonságos teret, ahol az ügyfél szabadon beszélhet azokról az aktuális kihívásokról, elakadásokról, amik foglalkoztatják, vagy azokról a jövőbeni ambiciózus célokról, amiket el akar érni – mindezt természetesen szerződésben vállalt titoktartási kötelezettség mellett. Mindemellett a coach olyan kérdéseket tesz fel, amik lehetőséget kínálnak arra, hogy az ügyfél más perspektívából lásson rá saját helyzetére, és ezáltal saját maga lelje meg a válaszokat. Ezt követően a coach – partnerségben az ügyféllel – cselekvéssé alakítja a tanulást és a felismeréseket.

Annak, hogy egy menedzser egy adott helyzettel kapcsolatban úgy érzi, külső gondolkodó partnere van szüksége, több oka is lehet, de leginkább a nehezebb időszakokban megtapasztalt ún. vezetői magány.  Minden cégtulajdonos, cégvezető átél ilyen időszakot. Gyakori az olyan kihívás, elakadás, elérni kívánt cél, amit cégében a csapatával nem oszthat meg, hiszen a témája gyakran épp velük kapcsolatos, vagy érinti őket. Ha erre még rájön, hogy érhető módon haza a családjához, társához meg nem kíván munkahelyi gondokat vinni, a kör be is zárul.

Multi cégek, nagy vállalatok esetében sincs ez másképp, ahol nem könnyíti a menedzser helyzetét az sem, ha felette is van vezetői szint, hiszen ott tőle nem közös gondolkozást, hanem már a kitűzött konkrét célokat, az oda vezető utat, vagy elakadás esetén már a megoldást várják, vagy legalábbis megoldási javaslatokat.

Min fogunk dolgozni?

Vermes Tamás, business coach, üzleti coach, Budapest

ÖNISMERET

“Csak kevés vezető látja be, hogy végső soron csupán egyetlen embert képes vezetni, és csupán egyetlen embert kell vezetnie. Ez az ember pedig ő maga.” – Peter Ferdinand Drucker

Vermes Tamás, business coach, üzleti coach, Budapest

FEJLŐDÉS

„A coaching célja az egyénben rejlő lehetőségek kibontakoztatása teljesítményének javítása által. Nem az illető tanítását jelenti, hanem a tanuláshoz való hozzásegítését.” – John Whitmore

Vermes Tamás, business coach, üzleti coach, Budapest

CSELEKVÉS

„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.” – William James

ERRE VAN SZÜKSÉGEM !

RÓLAM MONDTÁK

„Szerintem sok vezető a napi problémákban és a napi feladatok rengetegében van. Meg kell néha állni és jobban közelebbről vagy más szemszögből ránézni arra, hogy mit és miért csinálunk. Amit ez a folyamat adott nekem, hogy céljaim letisztultak, s megértettem mik az igazi motivációim. Tamás hatásosan adta ezekhez a rávezető kérdéseket, illetve nekem az áttöréshez nagyon sokat adtak a szemléltető feladatok. Számomra egyértelmű nyereséggel zárult a közös munka.”

– Lóránt, cégtulajdonos / ügyvezető

Együttműködés menete

Vermes Tamás, business coach, üzleti coach, Budapest
Első díjmentes konzultáció

Egymás megismerése, a folyamattal kapcsolatos kérdések tisztázása, a hozott téma vázlatos ismertetése.

Vermes Tamás, business coach, üzleti coach, Budapest
Döntés az együttműködésről

A közös munka szerződéskötéssel indul (mely magában foglalja az etikai elveket és titoktartási kötelezettséget). Megegyezünk és rögzítjük a találkozók konkrét időpontjait.

Vermes Tamás, business coach, üzleti coach, Budapest
Közös munka

A coaching folyamat 6 alkalmas, a találkozókat 2 hetente tartjuk. A coaching helyszínét biztosítom (Bp, III. kerület Vihar u. 36), mert hiszem, hogy fizikailag is távol lenni a hozott téma közegétől fontos eleme az eredményes és hatékony coaching folyamatnak.

Úgy érzed szükséged van egy támogató partnerre, aki segít céljaid elérésében?

Töltsd ki az űrlapot, hogy egyeztethessünk időpontot a díjmentes első konzultációra!

KITÖLTÖM AZ ŰRLAPOT »